Tarot kártya

A Tarot története napjainkig:

A Tarot eredete régen feledésbe merült, ezért sok történet kering származásáról. Egyesek szerint az ősi Egyiptomból került hozzánk, mások szerint Kínából vagy Indiából származik. Dokumentum először 1300 körül tett említést a Tarot-ról, a század vége felé VI. Károly francia király nagyon kedvelte ezt a kártyajátékot. Ebből azonban csak kevés kártyalap maradt ránk. A XV. században Olaszországban is használták. A ma ismert kártyaképek Francesco Sforza megbízására készültek, 1450 környékén, Bianca Viscontival kötött házassága alkalmából.

Az áttörést Court de Gebelin 1871-es felfedezése okozta, mikor is összefüggést vélt felfedezni a Tarot és Toth könyve között – szerinte az egyiptomi beavatási szertartások-hoz használták. Ezeket az összefüggéseket nem bizonyították, de a kapcsolat bizonyos a Tarot és a kollektív tudatalatti között. Ettől kezdve vált a Tarot az okkultisták kedvelt “foglalatosságává”: például Eliphas Levi, Oswald Wirth, akik megalkották saját Tarot-paklijukat is, leghíresebb a Rider Waite által 1910-ben készített. Ő az Aranyhajnal Hermetikus Rend tagja volt, amely akkoriban a legbefolyásosabb okkultista csoport volt. Tagjai voltak például W. B. Yeats, vagy Aleister Crowley, aki kivívta magának a “Világ Leggonoszabb Embere” címet. Az átala készített Tarot pakli a mai napig használatban van. A Tarot kártya hamarosan ismertté vált egész Európában, s eljutott Magyarországra is. A Tarot és szimbólumai ősidők óta léteznek az ember lelkében és gondolataiban, kártyáit közvetítőként használhatjuk belsőnk felé. Nem a kártyák, hanem a magasabb rendű bölcsesség adja meg a választ: a Tarot szimbólumai csak közvetítőként szerepelnek a válasz megértésében. A válasz legfőbbképpen csak lehetőségeket mutat és nem elkerülhetetlen történéseket! Amennyiben nem tetszik a válasz, változtatni lehet és kell rajta.

Kérdések és kirakások

A kártya alapvetően két részből áll, az ún. Nagy Arkánumból (arkánum = titok), mely 22 lapot számlál, és az 56 lapos Kis Arkánumból. A Nagy Arkánum használható önmagában, de a Kis Arkánumokkal együtt is. Ez lényegesen függ a vetőtől illetve a fel-tett kérdéstől is. Számtalan kirakási mód létezik, melyet szintén a vető dönt el, mikor meghatározza, melyik illik leginkább a feltett kérdéshez. A legismertebb kirakási mód a Kelta-kereszt,az Egyszerű kereszt és a Döntés. Ha sürgősen válaszra van szükségünk három lapos kirakást használunk, a bal oldali a támogató, jobb oldali az ellenző kártya. Ezt a kettőt összeadva kapjuk meg a végkövetkeztetés lapját, mely a leghangsúlyosabb kártya.

A Tarot minden fontos kérdésben segítségünkre lehet: családi, munkahelyi, párkap-csolati konfliktusok esetén, döntéshelyzeteinkben, valamint megmutatja azt a belső világot, amelyet magunk előtt is elkendőzünk, így mélyítve önismeretünket. Minden feltett kérdésben már benne van a válasz. A Tarot nem más, mint kulcs saját ajtóinkhoz.

A számmisztika és a Tarot szorosan kapcsolódik egymáshoz. A teljes képet a két módszer együtt adja meg. A teljes elemzés számmisztikai elemzésből és kártyavetésből áll. Természetesen kérhető csak számmisztikai elemzés vagy csak Tarot vetés is.

A tanfolyamon minkét módszerből kapunk ízelítőt, annak ellenére hogy külön-külön kell elsajátítani őket.

Ezek a módszerek segítenek bennünket abban, hogy jobban megismerjük önmagunkat, valamint választ kaphatunk arra is, hogyan tudjuk életünket, teljesebben, boldogabban, kerek egészként megélni.

“Ami előttünk és mögöttünk áll, semmiség ahhoz képest, ami bennünk rejlik. Ha feltárjuk belső világunkat csodálatos dolgok történhetnek.” (H. D. Thoreau)