Számmisztikai elemzés – Doktor House képletén keresztül

Stuart Little, kisegér, A fekete vipera, 101 kiskutya csak néhány azon vígjátékok közül, amikben a brit születésű Hugh Laurie (1959. 06. 11. Oxford) megcsillogtatta színészi tehetségét. A magyar közönség mégis inkább a cinikus, már-már elviselhetetlen Gregory House karakterén keresztül ismeri. Azt azonban talán kevesen tudják, hogy pár komolyabb szerepben is feltűnt a vásznon, ilyen a Főnix útja Dennis Quaid mellett, vagy az Oscar-díjjal jutalmazott Értelem és érzelem, vagy a Vasálarcos című filmben Leonardo Dicaprio és Gabriel Byrne oldalán.

Oxfordban nőtt fel, négy testvérével együtt. Érdeklődése kivételesen nyitott, archeológiát, antropológiát tanult, és imádja az evező sportot. Cambridgeben csatlakozott a Cambridge Footlights nevű egyetemi színésztársulathoz. Ugródeszka volt számára Stephen Fry-val kötött barátsága, (V mint Vérbosszú, Smaug pusztasága) együtt szerepeltek az Egy kis Fry és Laurie című komédiasorozatban. A komédia műfaja Laurie védjegyévé vált.

5-ös sorsszáma nyitottságot, szabadságszeretetet, akaraterőt kölcsönöz számára. Aki ezzel az életfeladat számmal születik, szinte mindig jókedéjű, szereti ha mások jól érzik magukat környezetükben, szereti a változatosságot, gyors és eszes. Nem szereti, ha keretek közé szorítják. Amennyiben önismerete nem megfelelő, könnyen felületessé, hangulatemberré válhat, aki környezete agyára megy rigolyáival. 

Az 5-ös szülött feladata, hogy megtanulja kicsapongásait kezelni és megtalálni a középutat, valamit idejét hatékonyan és jól beosztani. Ehhez az életfeladat számhoz, társul egy ún. céltudatosság sík is (1-5-9 az alap képletben) ami mutatja, hogy Laurie tudatosan halad előre céljai elérése felé. Rövid távú tervezésben otthon van.

Teljes képlete mutatja, vidám és optimista természetét, kiváló megérzéseit, és mély érzéseit, amiket gondosan és ügyesen palástol. Ösztönösen keresi a szépet, viszont aggódásra és aggályoskodásra hajlamos. Sokat gondolkodik – talán túl sokat is – ami alvászavarhoz, szorongásos állapotokhoz vezethet (két 6-os és 9-es a teljes képletben). Fontos számára a szabad levegőn való sport, mozgás. Hiányszámai –attól függően, hogy használja fel meglévő számai által képviselt energiákat – szétszórtságról, önfejűségről, türelmetlenségről valamint szkeptikus természetről adnak felvilágosítást. Meg kell tanulnia bízni megérzéseiben, hinni önmagában.

Képlete hihetetlen energiákról és sokoldalúságról tanúskodik, és bár jól állnak neki a humorral és intrikával fűszerezett karakterek, én szívesen látnám pár komolyabb, más stílusú szerepben is, ahol szintén maradandót tudna alkotni.